Å-Draget 2007...

varv_Smulan_8sept_07.jpg
Foto: Kenneth Bognesand
Helgerna i september månad arrangeras det en mängd olika aktiviteter på, i och bredvid Gavleeån.. (Gavle River, You now!) Gävle kommun, Kultur & Fritid, föreningar och företag m.fl. medverkar.
Bland dom finns förstås Gävle Varvs Historiska. Självklart, vårt ångdrivna slipspel ligger precis vid Gavleåns utlopp i Inre fjärden och vidare ut mot södra Bottenhavet.

Ångans Dag, kan vara ett bra arbetsnamn för vårt arrangemang.

ÅNGBÅT PÅ GAVLEÅN GÅR UNDER
Alderholmsbron!


Medium av september 2007.
En del av Å-draget innehöll också Gävle Varvs Historiska arrangemang med körning av Europas enda ångmaskinsdrivna slipspel. Dessutom fanns där också flera mindre ångmaskiner i drift. Gästrike skalabåtklubb medverkade med sin imponerande utställningsflotta. Där fanns också Leif Åhman med sina ångmaskiner plus varmluftsmotorer.

Den verkliga sensationen hittar vi vid 11-tiden på lördagen mittför Södra Skeppsbron 4. Gösta Karlberg, Rättvik la till med sin ångbåt s/s SMULAN. Mitt i ett stillsamt pågående ljummet höstregn äntrade de inbjudna gästerna. Med destination piren vid f.d. Gävle Varv. Uppdrag: att besöka ångslipspelet och inviga samt döpa en motorsågsnidad träskulptur. Föreningen hade tidigare erhållit den som gåva från Torbjörn Lindgren, Leksand Skulptur, och motorsågstillverkaren STIHL, Norden AB, Torbjörn Lindgren har sedan tidigare skulpturer i Boulongerskogen (”Dansande par”).

Det stillsamma regnet hade så här dags förändrats radikalt lagom till invigningen. Dopet som genomfördes i anslutning till avtäckningen av skulpturen fick ordentligt med vatten över sig. Det var alltså inte bara den stora skopans vatten som forsade över ”Eldar´n” vid dopet, som Kultur & Fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl elegant genomförde.

Speaker Jarl Holmström gav en effektfull inramning under sitt paraply. Han berörde varvsutvecklingen i sjöstaden Gävle och kom därmed in på det ångmaskinsdrivna slipspelet. Där har det just i dagarna startat en återuppbyggnad av en tidigare förrådslokal. Den kommer föreningens verksamhet väl till pass för att kunna visa upp delar av Gävle varvs historia.

Jarl, känd från sin verksamhet vid SILVANUM, hade med sitt kunnande läst av årsringarna under fötterna på ”Eldar´n”. Därmed visste han berätta att ”Eldar´n” kunde räknas som årsbarn med anläggningen av slipspelet år 1883. ”Eldar´ns” uppväxt hade varit gynnsam redan från tonåren för att i lagom takt sakta av lite med åren. Väl ompysslad och tre strykningar med kallpressad linolja Borgar för att han skall må gott åtskilliga år framåt i tiden.

Strax efter lunchtid händer det en del ”ovan där”. Molnen skingras och ger plats åt ett efterlängtat solsken. Många av besökarna gladdes också över en god kopp kaffe försedd med en kanelbulle och bondkaka. (Gevalia, förstås) Väderförändringen lockade fram många fler besökare, så ibland blev det lite trångt i sliphuset. Längtan efter den nya lokalen gjorde sig påmind. Händer vad som är planerat, så skall etapp ett, ”markberedning, formsättning/gjutning av sockel, utläggning av bärlag och läggning av plankgolv” bli färdigt nu i höst.

En mycket välkommen gåva kom till sliphuset här i förra veckan. Ett lass med timmer från rivningen av en äldre byggnad lossades. Otroligt, virkets dimensioner stämmer väl överens med sliphusets! Innebär att vi kan återuppföra förrådsbyggnaden med samma byggteknik som användes när sliphuset uppfördes i början av 1880-talet.

Nu ser vi fram emot fortsatt verksamhet och förhoppningar om att få tillräckligt med kronor, så att vi kan fullfölja förrådsbyggnationen under nästa år. Har du tips om några som kan hjälpa till?
Hör av dig!


Hälsningar från regnblöt styrelsemedlem.

varv_A_Draget_logga_SV300dpi_copy.jpg
www.adraget.se
varv_Eldarn_dop.jpg
Foto: Kenneth Bognesand